Kuchnia japońska- jak przygotować ryż do sushi?

Kuchnia japońska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Jest ona także uważana za jedną z najzdrowszych i najmniej przetworzonych. Wykorzystuje się w niej tylko i wyłącznie naturalne produkty, a dominującym z nich są ryby. Źródło wielu witamin i minerałów, które zapewniają prawidłową pracę organizmu. Jednym z najpopularniejszych dań jest sushi. Składa się ono głównie z ryb, dodatków w postaci świeżych warzyw i co najważniejsze z ryżu. To właśnie jego przygotowanie sprawia początkującym- którzy chcą przygotować sushi w domu- najwięcej problemów. Musi on być bowiem odpowiednio lepki i odpowiednio doprawiony, by smak przyrządzonego sushi zachwycił każdego, kto go spróbuje. Jak zatem przygotować ryż do sushi?

Etapy przygotowania ryżu do sushi

W pierwszej kolejności musimy pamiętać, że ryż musi być dokładnie wypłukany. W tym celu przelewamy go w sporej misce wypełnionej letnią wodą. Kolejno wylewamy całą wodę, tak by niewielka jej ilość została na dnie. Kolejno jeszcze raz przepłukujemy ryż- w tym celu bierzemy go w dwie garście i rozcieramy o siebie ziarenka. Ryż musi być dokładnie wypłukany ze skrobi. Najlepiej powtórzyć tę czynność około 2-3 razy, do momentu  kiedy zlewana woda będzie przejrzysta i klarowna. Kolejnym etapem jest namoczenie ryżu w zimnej wodzie. Zalewamy go tak, by cała porcja ryżu została przykryta, a następnie odstawiamy na około 10-15 minut. Następnie znów zlewamy wodę i przesypujemy ryż na sitko i odczekujemy około 15-20 minut, aż ryż trochę obeschnie. Następnym etapem przygotowania idealnego ryżu do sushi, jest przesypanie go do garnka z odpowiednio grubym dnem, a następnie na palnik, tak by palnik obejmował swoją powierzchnią cały spód garnka. Jest to gwarancją tego, że ryż ugotuje się równomiernie.  Jak wlewać wodę do ugotowania ryżu? Zwykle wlewamy ją w proporcji 1:1,5. Pamiętajmy, że zbyt duża ilość wody może doprowadzić do rozgotowania ryżu, a przez co nie będzie się on nadawał do sushi. Musimy także uważać by nie przypalić ryżu, ani nie gotować go zbyt krótko.

Dodatkowe informacje:

Jak poprawnie ugotować ryż do sushi?

Gotowanie ryżu do sushi zwykle odbywa się etapami. Każdy etap musimy wykonywać starannie. Pamiętajmy, że ryż do sushi znacznie różni się od tego, który serwujemy do różnorodnych posiłków, więc proces jego gotowania, będzie się odrobinę różnił. W pierwszej kolejności należy:

  • Ustawić na kuchence największą możliwą moc i od momentu włączenia odczekujemy około 8 minut, dzięki temu garczek będzie od początku przygotowany do umieszczenia w nim ryżu na pełnej mocy. Gotujemy ryż we wrzącej wodzie przez około 3 minuty.
  • Następnie na rozgrzanym palniku ustawiamy garnek, a moc kuchenki zmniejszamy do najmniejszego poziomu mocy. Pamiętajmy, by odkryć pokrywkę garnka na chwilę po przestawieniu, by przemieszać ryż, tak by nie rozgotował się on w środku. Na najmniejszej mocy gotujemy ryż przez około 10 minut.
  • Kolejno zdejmujemy garnek i szybko odkładamy ryż na zimną podłogę lub kamienny blat. Dzięki temu ryż spokojnie "dojdzie" przez następne 15 minut.

Sushi Łomianki - dowiedz się więcej o sushi i sprawdź menu!