Kto powinien rozważyć dietę? Oto główne przesłanki, by myśleć o niej na poważnie

Dieta to temat, który wciąż jest na topie. I to zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn, niezależnie of wieku. Kto powinien stosować dietę? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Z pewnością osoby, które mają nadwagę, a ich wskaźnik BMI przekracza 25 oraz te, które mają problemy zdrowotne, np. zbyt wysoki cholesterol czy chorują na cukrzycę. Nie istnieje jednak uniwersalna dieta, której stosowanie przyniesie wszystkim takie same efekty. Warto wiedzieć, że w przypadku występowaniu schorzeń zdrowotnych dieta zawsze powinna być skonsultowana z lekarzem prowadzącym.

Jak wybrać odpowiednią dietę?

Wybór diety zależy przede wszystkim od przyczyny jej stosowania. Jeżeli głównym celem jest redukcja masy ciała, korzystna będzie dieta niskoenergetyczna. Jeżeli jednak problemem jest cukrzyca, dieta będzie polegać na przyjmowaniu pokarmów, które zapewnią właściwy poziom cukru we krwi, jeżeli chcemy zbić cholesterol, konieczne będzie zastosowanie diety niskotłuszczowej. Dlatego też nie istnieje dieta-cud, której stosowanie przyniesie każdemu oczekiwany efekt. 

Dieta niskoenergetyczna

Dieta, w której trakcie ograniczamy liczbę przyjmowanych kalorii, jest jedną z najczęściej stosowanych. Powód jest prosty - każdy kilogram to ok. 7000 kcal. Oznacza to, że aby schudnąć musimy wytworzyć tzw. deficyt kaloryczny. Najmniejsza liczba kalorii, którą powinniśmy przyjmować to wartość określana jako podstawowa przemiana materii. 

Jest ona różna w zależności od wzrostu, masy ciała oraz trybu życia, który określamy jako siedzący, mało aktywny, średnio aktywny lub bardzo aktywny. W przypadku diety niskokalorycznej zasada jest prosta - trzymamy się określonego limitu kalorii, np. 1500. W tym miejscu należy podkreślić, że zbyt mała liczba przyjmowanych kcal może spowodować efekt "jojo" w krótkim czasie po zakończeniu odchudzania.

Dieta u osób z cukrzycą

Dieta cukrzycowa to istotny czynnik w walce z chorobą, która została uznana za chorobę cywilizacyjną XXI w. Ma zapewnić właściwy poziom glukozy oraz lipidów we krwi. Ogromne znaczenie ma tutaj rodzaj przyjmowanych węglowodanów. Jak możemy przeczytać w serwisie go-diet.pl, węglowodany proste powinny być całkowicie wyeliminowane z posiłków, natomiast złożone powinny stanowić ich ważny element. Węglowodany złożone zawierają np. ciemne pieczywo, kasze czy też brązowy ryż. Duży wpływ na dietę w cukrzycy ma też indeks glikemiczny (IG). Im niższy IG posiada dany pokarm, tym lepiej.

Dieta przy hiperlipidemii

Zbyt wysoki poziom cholesterolu stał się problemem, który dotyka niemal 25% populacji. Idealnie - w przypadku wystąpienia hiperlipidemii - sprawdzi się dieta niskotłuszczowa. Pamiętajmy jednak, że nie może być ona pozbawiona całkowicie tłuszczy. Część witamin nasz organizm przyswaja tylko i wyłącznie w tej formie. Posiłki nie mogą być smażone, a gotowane lub przygotowywane na parze. Doskonałym rozwiązaniem będzie spożywanie drobiu oraz ryb.

Co stoi na przeszkodzie do osiągnięcia wymarzonej sylwetki?

Osoby, które mimo stosowania diety nie mogą schudnąć, powinny włączyć do swojej codzienności aktywność fizyczną. To właśnie ona nie tylko pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ale buduje też odporność organizmu. Osoby, które stosowały w swoim życiu wiele diet, mogą być narażone na zastoje wagi, tak samo jak wszyscy ci, którzy stosują dietę niskoenergetyczną. 

Przesłankami, które sprawiają, że sięgamy po dietę, najczęściej jest nadwaga. Pamiętajmy, że dieta to sposób odżywania się, który ma skutkować wyrobieniem sobie dobrych nawyków żywieniowych. Powinna ona być zróżnicowana i dobrze zbilansowana, bez względu na cel, jaki chcemy osiągnąć.