To co w dzisiejszych czasach najważniejsze dla zdrowia każdego człowieka poza ruchem to zbilansowana dieta, na którą większość z nas zwraca uwagę. Różnorodne posiłki wzbogacone o witaminy są istotne dla zdrowia zarówno dzieci jak i osób dorosłych.
Przy wyborze pożywienia stawiamy również na naturalne składniki, nie wzbogacane chemią, która rozkłada się w organizmie bardzo długo a co więcej wyrządza ogromne szkody przy spożywaniu jej nawet sporadycznie.
Na rynku mamy do dyspozycji ogromną ilość produktów BIO, a jednym z nich są wędliny naturalne. Jako, że każdy człowiek jest mięsożercą jemy ją niemalże codziennie. Możemy ją nie tylko kupić, ale także zrobić samodzielnie we własnym domu. Dzięki temu nasza wędlina będzie idealnie doprawiona według naszego smaku a co najważniejsze w 100% naturalna.
Wędlina gotowana
Jednym ze sposobów przygotowania wędliny jest gotowanie jej. Jest to jedna z delikatniejszych wersji dla naszego podniebienia. Przyrządzamy ją przy diecie lekkostrawnej dla dzieci, osób starszych lub po prostu dla urozmaicenia zapasów w lodówce.
Wybór mięsa jest ogromny, możemy użyć karkówki, schabu, łopatki bez kości bądź szynki. To, co akurat wybierzemy będzie miało znaczenie dla smaku i konsystencji naszej wędliny.
Po wybraniu mięsa należy przygotować marynatę, na która składa się: sól pieprz, majeranek oraz czosnek. W kolejnym kroku zalewę, do której poza wodą dokładamy takie przyprawy jak ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny i czerwony w całości oraz pieprz cayenne dla wyrazistości, ponadto jałowiec i kolendrę.
Po oczyszczeniu mięsa i natarciu w marynacie należy ją obwiązać odpowiednimi sznurkami do wędlin, a następnie wkładamy nasz wyrób do zagotowanej wcześniej i ostudzonej zalewy na minimum 24 godziny. Po upływie tego czasu przez 3 dni gotujemy wędlinę, pierwszego przez 5 minut, a każdego kolejnego już tylko przez 3 minuty. Dopiero po tym czasie możemy wyjąć wędlinę i po ostudzeniu zjeść.
Wędlina pieczona
Kolejnym sposobem na stworzenie własnej wędliny naturalnej jest pieczeń. Tak jak poprzednio musimy najpierw dokonać wyboru odpowiedniego mięsa. W tym przypadku musimy moczyć je przez dwa dni w mocno osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, czosnku i ziela angielskiego. Dodatkowo, aby mięso przeszło solanką należy kilka razy w czasie leżakowania przekręcić i ubić pięścią. Po wspomnianym czasie wyjmujemy mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym oraz wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190 stopniach, czas uzależniony jest od wielkości wędliny, czyli każdy 1 kilogram=1godzina.
Po upieczeniu można jeść ją na gorąco jak i na ciepło.
Wędlina wędzona
Tutaj musimy posiadać już troszkę więcej wolnego czasu oraz troszkę własnej zieleni na zewnątrz, gdyż wędzenie wymaga wędzarki, którą będziemy mogli przechowywać i użytkować na zewnątrz. Przyprawy są niemalże takie same jak wyżej natomiast do ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu musimy dodać peklosól. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą za pomocą wody i gotujemy. Po wystudzeniu wkładamy do garnka i w zalewie moczymy mięso przez pięć dni w lodówce. Następnie mięso wkładamy do szynki i pozostawiamy do wysuszenia. Wędzarnię ustawiamy na 65 stopni i wędzimy wędlinę przez kilka godzin, aż uzyska brązowy kolor z zewnątrz. Studzimy i wędlina jest gotowa do jedzenia.
Nie zależnie od tego jaką formę wędliny naturalnej wybierzemy na pewno będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa i wolna od zbędnej chemii. Jeżeli zrobimy takiej wędliny za dużo to możemy ją zamrozić, ponieważ mamy pewność, że po odmrożeniu nadal będzie pyszna.
Dodatkowe informacje - więcej ciekawych wędlin znajdziesz na stronie rodzinnej masarni Wędliny z Dębiny - https://wedlinyzdebiny.pl/ - sprawdź więcej!